Si meg hvilke oppskrifter du har, så skal jeg si deg hvem du er…

Min bestemor hadde lassevis med oppskrifter, og når hun døde satt vi i begravelsen og gikk gjennom oppskriftene. Oppskrifter er personlige, de sier noe om en person.

Mormor sine oppskrifter var store, de var skrevet for hånd og det skulle produseres i mengder. Det var alltid nok mat.

En av hennes favoritter var eplekake. Hun elsket naturen og friluft og hun syntes det var fryktelig stas når vi kom innom henne med epler fra hagen. Da hentet hun frem oppskrifter og satt i gang produksjon.

Nå har jeg tatt kopi av noen av mormor sine oppskrifter, og når jeg klarer å tyde håndskriften skal jeg legge dem ut en etter en. De sier så mye om henne som person, en romslig, inkluderende og varm person.

Reklame

Surkål

Surkål er enkelt å lage. Bare husk å holde alt du bruker rent og klem ut nok juice av kålen slik at det dekker all kålen når du er ferdig.

Du trenger 

  • 2 sp salt
  • 1 Hodekål

Per hode kål, bruk ca 2 strøkne spiseskjeer havsalt, du kan bruke myse – eller for eksempel litt molkosan i stedet og redusere salt til 1 spiseskje. Skjær kålen i tynne tynne skiver evnt rasp den. Legg i en bolle (unngå jern utstyr) og bland inn salt. La det ligge litt slik at en den saft begynner å renne ut. Ta på plasthansker og kna til kålen har mistet masse saft, da har den også blitt mye mindre i størrelse. Du kan også tilsette litt gulrot eller karve til kålen. Det finnes utallige ting man kan tilsette til fermenteringen av kål. Så det er bare å prøve seg frem.

Hell alt på rene glass og la det stå på benken i opp til en uke med et rent håndkle og strikk slik at ingen fluer får tilgang til kålen. I løpet av disse dagene pleier jeg dytte ned kålen med en sleiv en gang til dagen. Det bobler en del og kålen skal helst ligge under saften. Du kan også bruke en vekt for å holde kålen nede, men jeg synes det fungerer greit uten også. Evnt kan du legge et større kålblad på toppen. Husk på at dersom du har det veldig varmt inne så trenger den mindre tid på benken før du lukker lokket og setter i kjøleskapet. I kjøleskapet holder den seg leeenge.

Hvis du ikke gidder lage fermentert kål selv så kan du prøve Helios sin surkål som er billig og bra. Den er fermentert på vanlig måte uten eddik og sukker og inneholder mange gode magebakterier.

Lykke til!

Frittgående høns i hagen på småbruket

Vi har nå hatt disse hønene av rasene Kochiner i hagen en god stund. Så langt trives vi veldig godt med høner på småbruket. Vi hadde null peiling på høner når vi fikk dem og jeg var egentlig litt redd for å ta på dem, ikke et optimalt utgangspunkt – men det har gått bra. Så da er det på tide med en oppsummering rundt hønsehold.

img_2019

Nå er jeg ikke lenger redd for å ta på dem og jeg bærer dem med meg rundt i hagen (jeg var litt redd for å knekke en vinge og syntes det var rart å bære rundt på en fugl når vi fikk dem). Kyllingene vi fikk ruget ut for et par år siden har vi håndmatet så de er riktig så tamme, jeg vet ikke om de liker det men de finner seg i å vagle på armen min når jeg går rundt i hagen.

Hanene har også blitt veldig nærgående, uheldigvis synes de også at de fleste av blomstene og bærene og salatene smaker ganske godt, og det gjør at det er litt vanskelig å la dem gå fritt hele året.

Her får ranunklene gjennomgå

Jordbærene får heller ikke være i fred

Vi har hatt besøk av rev, som resulterte i at tre høner og en hane var borte, de hønene som ble tatt var de tøffeste hønene, så vi mistenker at de har prøvd å forsvare seg men måttet bøte med livet. Det var heldigvis en del høner igjen, men de resterende var ganske redde. Nå er de godt innesperret om natten og vi har heldigvis ikke hatt besøk av rev på dagtid.

Her hadde de stukket av en tur bak i skogen men så fort de ser oss glemmer de det de driver på med og kommer løpende.

Hønsehold kan absolutt anbefales, de er lette å ha med å gjøre og det er generelt lite arbeid med dem. Å ruge ut kyllinger var spennende men de skal ikke ruges frem i rugekasse igjen, det var altfor mye arbeid, selv om det førte til at de er veldig tamme og lette å håndtere. Når de ruges ut i rugekasse må vi nemlig ta oss av dem selv. Dersom du slipper inn en liten kylling i hønsegården vi hønene umiddelbart ta livet av den, så de måtte bo for seg selv i en kasse under varmelampe og trengte mye stell.

Det er så koselig og mye mindre arbeid når de har en hønemor som kan passe på dem. Vi hadde en hønemor som lå å rugte på et par egg. Problemet vårt var at når hønene legger seg til å ruge må man samle opp ca åtte egg i romtemperatur, også må alle disse eggene legges under høna samtidig, vi var ikke helt oppmerksomme på dette. Dersom hun får legge egg selv vil hun legge til forskjellige tidspunkt og da klekkes de også på forskjellige tidspunkt. Høna blir ikke liggende veldig lenge på de andre eggene etter det første er klekket, da springer hun etter den første kyllingen for å lære ham opp.

Her er hønemor som ligger å ruger, hun er ikke særlig interessert i besøk

Kyllingen er klekket! Hun klarte bare å ruge frem en kylling, når den første var klekket lot hun de andre ligge igjen, så da hentet vi eggene inn i rugekassen i stedet.

img_0687

Hønemor følger etter kyllingen ute

Jeg skal skrive litt om hva høner spiser også. Men det får bli en annen gang. Jeg hadde nemlig trodd at de var bedre på å spise rester av mat vi har hatt. Men det er de veldig interessert i.

Jeg er glad vi startet opp med rasen Kochiner, de er en trivelig rase som holder seg rundt dørene selv når vi slipper dem løs. De er litt i overkant rugevillige og jeg tror vi kommer til å bytte dem ut med en rase som legger mer egg men ikke ligger i rugekassen konstant.

Eggene til Kochiner er mindre enn vanlig og en ung og verpevillig høne kan legge egg opptil fem ganger i uken. Når de blir eldre blir det stadig mindre egg og tilslutt blir de pensjonister, slutter å arbeide og legger ingen egg. Akkurat nå tror jeg vi har litt mange pensjonister så det passer fint å fylle på med noen nye raser i år.

Dronningløs?! – Bienes magiske verden

ajajaj. Det ser ut som om enda en kube er dronningløs. De ser ut til å litt desperat bygge ut noen kopper med dronningceller for å lage en ny dronning. De erfarne birøkterne sier man kan se og høre når biene er dronningløse uten å dra ut tavlene. De blir aggresive og du hører det med en gang du åpner kuben. Nå skjønner jeg hva de mener. Jeg ble peppra med stikk og de summet rundt meg som om de over natten var blitt gjort om til illsinte veps.


Heldigvis gikk bare to av stikkene gjennom hansken. Nå har jeg lukket kuben igjen og sitter med litt lett dronningangst. Jeg gikk fra dem og var litt ute i hagen men måtte gå inn. De fulgte rett og slett etter meg og var ikke særlig positivt innstilit til at jeg skulle drive med hagearbeid. De sier at biene kan lukte at du har blitt stukken og da prøver de å stikke deg igjen.

I dag fikk jeg ta del i en ikke så fantastisk vennlig del av bienes magiske verden.

Yrende liv – Rosehagen blomstrer endelig

IMG_2694IMG_2753IMG_2731

IMG_2688
Svaleunger på låven. Skiter overalt, men man kan jo ikke kaste dem ut. Disse leietakerne får bli til de er store nok til å flytte ut.

IMG_2726
Vi har aure i bekken. En av dem sneik seg oppi en bøtte når jeg vanna plantene. Den måtte bli tatt bilde av før den ble sluppet ut.

IMG_2711
Et ordentlig svalestup!


IMG_2713IMG_2705IMG_2703IMG_2697IMG_2690IMG_2696

Brunbiene har ankommet

Jeg har gått på praktisk kurs i flere uker og nå har brunbiene endelig ankommet. To kuber står fulle med bier, og jeg får kjenne på hvordan det er å være fersk birøkter og totalt forvirret. 

I det jeg tok ut første tavlen stod min blå merkede jomfrudronning på tavla og jeg fikk lettere panikk for at hun skulle forsvinne. Jeg er litt usikker på hvor hun ble av, håper hun datt ned i kuben og sitter å venter på godvær for å reise ut å bli befrukta av dronene i nabolaget.  Etter dette fant jeg ut at de (og jeg) trengte ro og lukket kuben. 

Nå blir det spennende å se i kuben neste gang og sjekke om dronningen er der. 

 

Protein- drikk – Smoothies med kraft og brennenesle

Morgenen er travel, akkurat nå om dagen skal hunder, kyllinger og høner mates, før hundene skal luftes og egg hentes og vann skiftes også videre. Jeg er naturlig slank og har behov for gode fett- og proteinkilder sånn at jeg ikke blir seende ut som et beinrangel. Derfor har jeg begynt å lage opp store mengder smoothies et par dager i uken som jeg hiver i meg før frokost.

Kok kraft og brennenesle til smoothien 

Smoothies er en enkel måte å også få i seg viktige vitaminer og mineraler på, dermed har min smoothies utviklet seg til å bli litt annerledes. Det høres kanskje sprøtt ut å ha oksekraft i smoothies, men jeg har kokt kraften på bein som ikke ble stekt før de ble kokt og da blir det ikke så kraftig smak. Kok beina i flere timer, jeg koker dem i 3-4 timer, husk å skumme av.

Brennenesle har lenge vert kjent at kan være en god kilde til vitaminer og mineraler, men det er ikke så lett å få tid til å lage seg brennenesle-suppe i tide og utide. Jeg kokte opp et lass med brennenesler (vann og brennenesle), brukte en stavmikser for å få det til en mos før jeg helte det på isbit-poser og la det i fryseren. Kraften lot jeg også bli litt kald før jeg helte den på isbit-poser. Men husk at hvis du lar oksekraften bli helt kald vil den bli til en stor geleklump og da er det vanskelig å få den opp i isbit-posene.

Da har jeg både brennenesle som er full i vitaminer og mineraler og kraft som er en god kilde til protein og mineraler til å ha i smoothiesene mine liggende i porsjoner i frysen. Jeg bruker også avokado, mye blåbær, litt juice, honning, extravirgin kokosfett, litt grønnkål hvis jeg har det i hagen, nøtter og egg ++

Ut i naturen og høst!

Så da er det bare å gå ut i naturen og plukke brennenesler, prøv å finn noen nye skudd, det er kanskje litt sent på året nå, men jeg har noen jeg klippet ned i sommer som nå har kommet med nye skudd, også ser jeg at det stadig dukker opp brennenesle på nye plasser nå ut over og der finnes det jo ganske nye skudd. Fra nå av satser jeg også på å bruke kraft fra vilt. Husk at de fleste jegere ikke bruker opp alle beina og da er det mulig å få hente kraftbein fra vilt uten at det koster noe som helst. Så hvis du kjenner noen som jakter så be dem ta med noen av beina som ble til overs.

Granola, verdensbeste frokostblanding – synes jeg

Her kommer oppskrift på frokostblanding som jeg har lovet Ingvild :), foreløpig uten bilde, men det får komme etterhvert. Granolaen blir knasende god!

Dette er en litt stor oppskrift, men det er veldig fint å ha stående noen glass, for den forsvinner ganske raskt. Ihvertfall hvis du gir bort noe av den.

900 gram Havregryn

300 gram valnøtter

150 gram solsikkekjerner

400 gram mandler

4,5 dl lønne-sirup

1,5 dl honning

1 dl raps-olje (kan erstattes med kokosolje for å få enda mer kokossmak)

1 dl kokosolje

Hakk nøttene, bland alt det tørre for seg og bland oljer, sirup og honning for seg selv før du heller det over den tørre blandingen samtidig som du rører. Jeg rører det alltid for hånd i en stor bolle, ser for meg at det kan bli vanskelig med en miksmaster, men det er bare å prøve.  Jeg steker på 150 grader med døren igjen de første 15 minuttene, og deretter med døren lit på gløtt 20-30 minutter. Dersom du lager en like stor oppskrift som det jeg har laget her må du kanskje la den stå enda litt lenger, husk å vende granolaen litt underveis og skru gjerne opp temperaturen litt, men da må du følge godt med for de skal ikke bli for stekte, da får de en veldig kraftig smak man fort blir lei av.

Lykke til!

 

%d bloggere liker dette: