Surkål

Surkål er enkelt å lage. Bare husk å holde alt du bruker rent og klem ut nok juice av kålen slik at det dekker all kålen når du er ferdig.

Du trenger 

  • 2 sp salt
  • 1 Hodekål

Per hode kål, bruk ca 2 strøkne spiseskjeer havsalt, du kan bruke myse – eller for eksempel litt molkosan i stedet og redusere salt til 1 spiseskje. Skjær kålen i tynne tynne skiver evnt rasp den. Legg i en bolle (unngå jern utstyr) og bland inn salt. La det ligge litt slik at en den saft begynner å renne ut. Ta på plasthansker og kna til kålen har mistet masse saft, da har den også blitt mye mindre i størrelse. Du kan også tilsette litt gulrot eller karve til kålen. Det finnes utallige ting man kan tilsette til fermenteringen av kål. Så det er bare å prøve seg frem.

Hell alt på rene glass og la det stå på benken i opp til en uke med et rent håndkle og strikk slik at ingen fluer får tilgang til kålen. I løpet av disse dagene pleier jeg dytte ned kålen med en sleiv en gang til dagen. Det bobler en del og kålen skal helst ligge under saften. Du kan også bruke en vekt for å holde kålen nede, men jeg synes det fungerer greit uten også. Evnt kan du legge et større kålblad på toppen. Husk på at dersom du har det veldig varmt inne så trenger den mindre tid på benken før du lukker lokket og setter i kjøleskapet. I kjøleskapet holder den seg leeenge.

Hvis du ikke gidder lage fermentert kål selv så kan du prøve Helios sin surkål som er billig og bra. Den er fermentert på vanlig måte uten eddik og sukker og inneholder mange gode magebakterier.

Lykke til!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: