Hvordan garve skinn selv…

Jeg forsøkte å garve elgskinn sist år. Det var ikke en umiddelbar suksess da det ble liggende for lenge og skinnet ble så stivt at det ikke kunne brettes. Denne gangen garvet jeg et rådyrskinn og det ble mye mykere. Det ser ut til  å beholde hårene helt fint så det kommer til å bli godt brukt nå fremover på våren. Vi har også garvet et stort hjorteskinn men det er ikke tørt enda så det får jeg skrive om når det er tørt.

Oppskriften på garving av skinn finner du i denne bloggposten.

redigert2

_MG_6885 _MG_6882

 

Skinnet bøyer seg litt i kantene men det er veldig behagelig å sitte på. Det er perfekt til bruk utendørs. Det vil sannsynligvis bli mykere etterhvert som det blir brukt. Dersom du har et veldig hardt skinn du har garvet skal det hjelpe å spraye vann på det og vri på det når det tørker. Jeg hadde litt lyst å få i hus en gammel tørketrommel for å kunne tromle dem uten varme når de skulle tørke. Men nå fungerer denne metoden helt greit til utendørsbruk og det er stortsett det vi bruker disse til.

Undersiden av skinnet er ikke så pent da det fortsatt er litt rester av Alun på det samt at fjerningen av fett og sener er gjort med kniv og da blir det som på bildene under.

_MG_6886

_MG_6886

 

Det er absolutt å anbefale å garve skinn selv hvis du går på jakt eller har tilgang på skinn. Nå som vi har gjort det noen ganger tar det ikke veldig lang tid og vi får utnytte enda mer av dyret! Mine erfaringer er at det er veldig viktig å passe på at du salter store skinn godt nok hvis de blir liggende en stund, og pass på at vannet som kommer ut kan renne av dem. Fyll på med salt på skinnsiden og brett skinnet men la det ligge sånn at vannet ikke samler seg i en brett, men renner ut. Når du har vasket skinnet og hatt på Alun og brettet det for å la det ligge en uke, så ikke vent mer enn en uke på de store skinnene. Ihvertfall hvis du ser at det er garvet gjennom, det var her jeg gjorde feil sist gang.

 

Reklame

9 kommentarer om “Hvordan garve skinn selv…

  1. Denne oppskriften har jeg brukt, du finner mer om denne oppskriften på kammeret.no http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=112&t=30188

   Til ett (saueskinn) trengs det:

   5 ss Alun
   2,5 ss Salt
   0,5 ltr vann
   Nok hvetemel til at blandingen blir en seigtflytende grøt.

   FREMGANGSMÅTEN

   Brett skinnet ut med kjøttsiden opp og smør på blandingen i ett jevnt og tykt lag uten å søle på ull/hårsiden.
   Brett sammen skinnet med kjøttsiden inn, først langs ryggen og så på tvers
   (store skinn).
   La skinnet ligge i romtemperatur i ca. 5 dager (om du kan legge noe tungt på skinnet slik at det blir liggende i press holder det kanskje med 3-4 dager). For å vite om skinnet er ferdig kan man skjære i kanten og se om snittet ser hvit og fast ut. Ser det blåaktig ut er skinnet sannsynlig fortsatt ugarvet, men husk at det gjerne er kantene som er dårligst skrapt og derfor blir sist gjennomgarvet. Ligger skinnet for lenge kan hårene begynne å løsne. Ligger det ikke lenge nok er det vanskelig å få mykt, de rå stedene tørker senere.

   MYKGJØRING

   Skrap av deigen og la skinnet tørke litt ( over natten er sikkert passelig lenge ). Nå kan skinnet mykgjøres ved at man drar i det i alle mulige retninger. Som nevnt tidligere har frysing en gunstig virkning på fibrene. Dersom det er kuldegrader ute kan det derfor være lurt å la skinnet ligge ute noen timer mellom mykgjøringsøktene. Jobb gjerne med skinnet i f.eks. 10 minutter, la det tørke litt til ( 1 time ), og jobb litt til med det. Når skinnet er halvtørt kan det settes inn med følgende blanding:

   2 eggeplommer, 0,5 ltr vann og 1 ss matolje.

   FETTGARVING

   Etter at skinnet er vasket og halvtørt kan det smøres inn med fett.
   Det beste er å bruke – hjernen fra dyret man garver. Det sies at dyret hjerne skal være nok til hele skinnet.
   Hjernen skal koke i ca. 5 min ( etter størrelse på dyr ) til den er hvit.
   Mos hjernen fra dyret man garver og bland den med 3 dl tran og 1 dl grønnsåpe. Hvis det er vanskelig å få tak i hjernen kan man bruke matolje.
   Temperaturen på oljen bør være ca. 30 gr celcius. Smør inn skinnet med hendene. La skinnet stå varmt ( men ikke over 40 gr celcius ) og la fettet trekke inn. Bearbeid skinnet med jevne mellomrom, og ha gjerne på mer fett. Etter ett par dager ( når skinnet ikke trekker til seg mer fett ) kan skinnet bløtlegges og vaskes i såpevann. Sentrifuger skinnet og mykgjør det.

 1. Hei, jeg hat et saltet beverskinn som har ligget noen år i garasjen. Hårene sitter godt fast og det lukter ikke, men det er ikke skrapt ordentlig på forhånd. Går det an å bløtlegge det og så skrape? Tenker det er lettere å skrape når det er vått?

 2. Hei, lurer på om man skal gjøre begge prosessene med alungarving og fettgarving, eller er det kun en av dem, og at man kan velge?

  1. Det er jeg ikke sikker på, de skinnene jeg garva ble litt harde i skinnet ettersom jeg ikke brukte noe tid på å gjøre skinnet mykt. Men mulig det vil hjelpe å fettgarve etter alungarvingen. Men jeg er ikke sikker. Gi en lyd om det funker da! Jeg tror noe av problemet er at skinnet skulle vert strukket og gnidd under og etter tørkeprosessen for å få det mykt. Men det har jeg alltid syntes at virket ganske travelt, Ihvertfall på større skinn.

   Bente, Sorry sent svar, så det først nå, jeg hadde ikke bløtlagt det. Saltet har vert på for å trekke ut veske. Bare skrap det og ta på alunblandingen og se om det funker!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: