Kraft – kylling & okse

Jeg har fått en ny stor lidenskap innen mat, å koke kraft. Det er så fantastisk med ordentlig kraft, og det er så fullt av næring! Næring vi trenger nå etter en lang høst og en mørk vinter. Når jeg kjøper kylling kjøper jeg ikke i ferdige fileter, jeg kjøper den rå og med mest mulig fett. Den er nemlig best. Kyllingen fra Jacobs er knall bra og de har den i mange dagligvarebutikker med ekstra godt utvalg. Man kan både se og smake at den kyllingen har hatt det bedre enn andre. Jeg deler opp kyllingen, det er super enkelt og vises i en video her fra ICA og bruker alt utenom skrotten i en middag.

Skrotten og eventuelt skinn jeg ikke har tatt med i middagen steker jeg før jeg lar det koke i flere timer. For å få en god kraft er det avgjørende å steke kyllingbein, skinn og kjøtt skikkelig først, hvis du ikke gjør det er det etter min mening totalt bortkastet å koke opp, du får ikke noe bra smak. Jeg har nemlig testet det. Kok kraft, sil av og frys eventuelt det du ikke trenger de neste dagene. Hvis du vil fylle på med urter og løk og lignende for å sette god smak på kraften gjør du det på slutten, det samme gjelde vinen, den skal ikke koke i timevis, det kan være mot sin hensikt.

IMG_4679 IMG_4677

Kraft av okse går ut på det samme. Man får kjøpt kraftbein hos en god kjøtthandler ellers kan man også bruke bein som man ellers ville kuttet av. Oksehaler er å finne i stadig flere dagligvare butikker og de blir en aldeles fantastisk suppe! Stek oksehalene godt i smør på høy varme inntil de blir brune og fine. Kok i minimum fire timer. Her gjelder det samme som med kylling, ikke tilsett urter og vin før den siste timen. Jeg tilsetter alltid ekstra urter helt tilslutt da smaken kan forsvinne litt under kokingen. Vi lever jo en vanlig hverdag med jobb 8-16 og jeg koker faktisk ofte suppen i et par timer på kvelden for så å hive den på kok når jeg kommer hjem etter jobb. Det fungerer aldeles utmerket, den får stå på et kaldt rom over natten og kjøle seg ned før jeg setter den i kjøleskap om morgenen. Oppskrifter på oksehalesuppe finnes overalt. Men jeg bruker gjerne en boks tomater, løk, gulrøtter, ulike rot grønnsaker som fennikkel og persillerot, urter (timian, salvie, provence blandingen +++) og salt og pepper og hvitløk selvsagt.

IMG_4563 IMG_4565

Jeg har i det siste lest en del om hvitløk fra Kina da jeg ble advart av en venninne om at de blir produsert på en litt annerledes måte og at det nok kanskje ikke er helt optimalt. Jeg kan nesten ikke forstå at det kan være tilfelle at de blir produsert under så dårlige forhold. Men, nå har jeg gått over til økologisk hvitløk som finnes i enkelte litt større matbutikker. Så det er et tips, google kinesisk hvitløk og les.

IMG_4555

 

Hundene får også slengt litt kraft over maten, de har også hatt en lang vinter. Til dem tar jeg av litt kraft før jeg koker noe annet enn kjøtt og bein inn i kraften.

IMG_4577 IMG_4575

Reklame

2 kommentarer om “Kraft – kylling & okse

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: