Garve skinn – en elg – et prosjekt uten like

_MG_3414Som det ofte begynner så hadde jeg en idé, jeg tenkte at nå i høst at nå når vi jakter er det på tide jeg prøver å garve skinn. Det er aldeles på høy tid faktisk. Ettersom vi har anskaffet oss en liten låve og noen uthus og en del plass rundt oss er det virkelig på høy tid at jeg prøver å garve ett skinn. Jeg startet stort med et elgskinn og en halv oppskrift fra det O store internettet, men forstod fort at det var å gape litt høyt første gangen. Det finnes lite informasjon om dette på nettet og det er noe jeg savner. Så kjenner noen til noen supre oppskrifter på garving så legg gjerne igjen en kommentar. Jeg skal fortelle om hvordan det går med mine skinn.

_MG_3405Det tok timesvis å komme til den forståelse av at jeg måtte kutte av noen deler av skinnet og starte i en ende. Jeg liker store prosjekter, men her ville jeg bare ende opp med å ødelegge alt fordi jeg ikke hadde tid til å skrape hele elgskinnet før det ble dårlig. Før jeg startet med å fjerne overflødig fett på skinnet måtte jeg fjerne alt kjøtt som hang fast i skinnet. Det var fort gjort på et par timer. Deretter måtte det ligge i salt i minst et par tre uker. Elgen er stor og skinnet er like stort så det var mye veske som skulle ut av skinnet. Saltet tørker nemlig delvis ut skinnet. Hell godt med salt på, det er som sagt mye skinn som skal saltes. Jeg har kjøpt sjøsalt. Det finnes i noen relativt ok størrelse poser i vanlig matbutikk. Når skinnet er saltet kan det i følge Granberg Garveri ligge i flere måneder, heldigvis, for mitt ble liggende en stund.

Jeg vasket skinnet på det lyse rosa ekstra kjøkkenet vårt som sikkert var kjøkkenet til gamlemor i huset en gang. Praktisk er det ihvertfall.

Skinnet vaskes med grønnsåpe før det settes inn med en blanding av vann, mel og alun (som du kan få kjøpt på apoteket). Oppskriften på garving med alun fant jeg bland annet her, dette er den samme oppskriften som finnes rundt over alt på nettet,

skinn garve ferdig redigert

 

Unngå å få Alun blandingen på hårene, for det kommer til å bli stivt, brett kjøttsidene mot hverandre og la det ligge i 3-4 dager. Her bommet jeg litt for jeg fikk influensa og skinnet ble liggende MYE lenger. Men utrolig nok overlevde det. Jeg skrapte det sånn at det var rent for alun også skulle det være klart. Jeg er fortsatt klar over at det ikke er optimalt, men det mister ikke hår og etter enda en tur i kuldegrader nå etter at alun blandingen er fjernet er det ikke så hardt at det er ubehagelig å sitte på lenger. Jeg er fornøyd med første garving! Neste gang skal jeg bruke ordentlig verktøy og prøve å få filmet det litt.

Garving er noe mystisk noe, men etter at jeg lot skinnet ligge i kuldegrader ute i låven også tørket det (det ble vått av å bli kaldt og varmt om hverandre) ble det mye mykere. Det sies jo at man i gamle dager slet ut tenner på å tygge skinnet, så det er bare å gyve løs på skinnet for å strekke og dunke i det for å gjøre det mykt. Lenge leve latskapen sier jeg og kommer til å la det ligge i fryseren neste gang også.

_MG_3842

 

Her er et closeup av det ferdige resultatet. Jeg skar av litt vel mye av skinnet så endte nok opp med å ta av en del hud i tillegg til sener og fett, men det er deilig å varmt å sitte på likevel.

IMG_3947

 

Her er neste prosjekt, rådyr skinn.

Hvis du ikke har lyst å garve skinnet selv har jeg hørt mye bra om Granberg Garveri i Ølen, men de kan ha en del ventetid.

Reklame

10 kommentarer om “Garve skinn – en elg – et prosjekt uten like

 1. Hei! Har saltet, vasket, skrapet, og avfettet elgskinn. Skal det tørke noe før alunblandingen has på? Og har du en annen link til blandingsforholdet?

  1. OPPBEVARING

   Etter at skinnet er saltet kan det ligge kjølig i flere uker uten at det gjør noe. Det gjør heller ikke noe om skinn fryses, snarere tvert imot. Frysing sprenger fibrene til skinnet slik at det blir lettere og myk gjøre.
   Skal skinnet oppbevares over lengre tid bør det legges i fryseren.

   SKRAPING

   For at garvestoffene skal trenge gjennom skinnet må hinnene skrapes bort. Dette kan man gjøre med en nedslipt malersparkel, spiseskje eller lignende. Metall ruster lett etter å ha vært i kontakt med salt og vann, derfor bør skrapeutstyret skylles og tørkes før du legger det fra deg.

   VASKING

   På grunn av proteinoppbyggingen i huden bør skinnet aldri utsettes for temperaturer over 38 grader celcius, ellers vil proteinene omdannes til lim. Skinnet kan skylles i lunkent vann, deretter har man grønnsåpe i vannet. Fortsett å skylle til vannet er reint. Siste badet skal være med kaldt vann så ullen ( hvis sauskinn ) ikke tover seg når du sentrifugerer det ( kan tørkes ) i god tørkevær. Legg skinnet i ett gammelt dynetrekk for å hindre røyting i vaskemaskinen. Sentrifuger skinnet en kort stund. Nå kan skinnet henge noen timer til det ikke er fullt så vått.

   Da skulle du være klar til garving ?

   ALUNGARVING

   Alun forekommer som ett mineral mange steder. I varme områder forekommer Alun fritt i naturen. Vind og regn fører til at Alun spres i sjøer og jord. Alungarving egner seg best til skinn som skal brukes innendørs.
   Alun fåes kjøpt på Apoteket.

   OPPSKRIFTEN

   Til ett (saueskinn) trengs det:

   5 ss Alun
   2,5 ss Salt
   0,5 ltr vann
   Nok hvetemel til at blandingen blir en seigtflytende grøt.

   FREMGANGSMÅTEN

   Brett skinnet ut med kjøttsiden opp og smør på blandingen i ett jevnt og tykt lag uten å søle på ull/hårsiden.
   Brett sammen skinnet med kjøttsiden inn, først langs ryggen og så på tvers
   (store skinn).
   La skinnet ligge i romtemperatur i ca. 5 dager (om du kan legge noe tungt på skinnet slik at det blir liggende i press holder det kanskje med 3-4 dager). For å vite om skinnet er ferdig kan man skjære i kanten og se om snittet ser hvit og fast ut. Ser det blåaktig ut er skinnet sannsynlig fortsatt ugarvet, men husk at det gjerne er kantene som er dårligst skrapt og derfor blir sist gjennomgarvet. Ligger skinnet for lenge kan hårene begynne å løsne. Ligger det ikke lenge nok er det vanskelig å få mykt, de rå stedene tørker senere.

   MYKGJØRING

   Skrap av deigen og la skinnet tørke litt ( over natten er sikkert passelig lenge ). Nå kan skinnet mykgjøres ved at man drar i det i alle mulige retninger. Som nevnt tidligere har frysing en gunstig virkning på fibrene. Dersom det er kuldegrader ute kan det derfor være lurt å la skinnet ligge ute noen timer mellom mykgjøringsøktene. Jobb gjerne med skinnet i f.eks. 10 minutter, la det tørke litt til ( 1 time ), og jobb litt til med det. Når skinnet er halvtørt kan det settes inn med følgende blanding:

   2 eggeplommer, 0,5 ltr vann og 1 ss matolje.

   FETTGARVING

   Etter at skinnet er vasket og halvtørt kan det smøres inn med fett.
   Det beste er å bruke – hjernen fra dyret man garver. Det sies at dyret hjerne skal være nok til hele skinnet.
   Hjernen skal koke i ca. 5 min ( etter størrelse på dyr ) til den er hvit.
   Mos hjernen fra dyret man garver og bland den med 3 dl tran og 1 dl grønnsåpe. Hvis det er vanskelig å få tak i hjernen kan man bruke matolje.
   Temperaturen på oljen bør være ca. 30 gr celcius. Smør inn skinnet med hendene. La skinnet stå varmt ( men ikke over 40 gr celcius ) og la fettet trekke inn. Bearbeid skinnet med jevne mellomrom, og ha gjerne på mer fett. Etter ett par dager ( når skinnet ikke trekker til seg mer fett ) kan skinnet bløtlegges og vaskes i såpevann. Sentrifuger skinnet og mykgjør det.

   Ett skinn består av i fra yttersiden: hår, hårside ( narv ), overhud, lærhud, underhud og kjøttside.

   Til garving trenger du:
   Rørepinner, svamp, filler og kost, tørkestativ, skrapespade, kjele/beholder til sverte, tran og smøring, koster og børster samt skavebom/underlag for skinnet ved skraping.

   link til oppskrift: http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=112&t=30188

  2. og forresten, det skal helst ikke tørke. Dersom du ikke får laget alunblandingen med en gang og har plass så hiv det i fryseren, eller hvis du bor en plass med minusgrader, legg det ut sånn at det fryser og ikke tørker. 🙂

   Til informasjon ble ikke mine skinn helt myke og fine. Jeg tror det er fordi det ikke blir strukket og banket nok når det tørka, men det fungerer fint til å sitte på uansett 🙂 ingenting er varmere enn elgskinn, mye varmere enn å sitte på saueskinn feks. 🙂

 2. Jeg lurer på om man må skrape skinnet for fett og slintrer før man har alunblandingen på? Og hvor får man tak i et egnet verktøy til å skrape med?

  1. Hei! Jeg har skrapt med skarp kniv. Men det finnes sikkert bedre egnet verktøy. Jeg har ihvertfall skrapt ferdig før jeg tar på Alun. Og siden du kan la skinnet ligge leeenge i salt så kan du jo bare vente til du er klar også ta alt i en omgang:) det er fort gjort å smøre på Alun.

 3. Hei, hva menes med:Når skinnet er halvtørt kan det settes inn med følgende blanding:

  2 eggeplommer, 0,5 ltr vann og 1 ss matolje.??? Hvor skal denne blandingen smøres inn?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: