
Når man safter av bær er det en litt annen prosess. Ettersom jeg hadde funnet ut hvor enkelt det var å lage hylleblomst saft tenkte jeg at jeg kunne prøve meg på safting med saftkoker og flasker i ovnen og hele pakken. Det var kanskje litt mer jobb, men mye mindre enn jeg hadde trodd.
Bærene må altså dampkokes i en spesiell gryte, en saftkoker. Det er ikke spesielt vanskelig, men det er lett å brenne seg. Jeg brant meg med en gang, men så innså jeg mine begrensninger som husmor og at mine hender ikke tåler 100 grader. Jeg skal forklare hva jeg gjorde slik at det blir litt tryggere og slik at alle andre som ikke ble født husmor kan klare å lage saft.
Det finnes en hel del oppskrifter på internett. Jeg er ikke noen stor fan av fastsatte oppskrifter men skal heller gi et utgangspunkt og litt grunnleggende forklaringer.
Her er bilde av en saftkoker

Det er ikke lenger slik at mange lager sin egen saft, så det er ikke bare lett å få tak i en saftkoker. Likevel er det flere butikker som fortsatt selger dem. Ellers finner man jo alt på internett! På nettet kan man også finne mange varianter av oppskrifter, og det er bare å sette seg ned for å få inspirasjon. Man kan gjerne blande ulike typer bær.
Når jeg plukket seks bøtter med rips trengte jeg:
• 15 flasker (smart å bruke noen som er litt mørke slik at det ikke slipper inn så mye lys).
• 15 korker. Jeg bruker de som er av plastikk, gidder ikke det styret med de som er laget av kork.
• 3 – 4 kg sukker på tre omganger med saft i saftkokeren. Her kan man godt bruke mer eller mindre, alt etter smak. Med 3 – 4 kg (ca 200 gram per liter saft) blir den sånn midt på treet syrlig. Det beste er å smake på saften slik at den passer din egen smak.
• En hel haug med gryter og kar. Det blir alltid slik at man trenger noen ekstra gryter. Uten om saftkokeren bruker jeg en stor gryte som jeg setter under saftkokeren når saften skal tømmes ut. Det er mulig å helle direkte i flaskene men dette viste seg for meg ikke å fungere særlig bra ettersom jeg endte opp med en brent tommel. Enda en gryte bruker jeg til å sette flaskene i når jeg heller over saften i flaskene slik at saften ikke renner ut over alt (selv om den på mystisk vis finner veien ned på gulvet likevel). Også må man ha en gryte å koke korkene i.
• En form eller noe som man kan balansere flaskene på inne i ovnen når de varmes opp.
• Mange kluter og håndklær til å holde flasker og varme ting med
(også blir det jo alltid en del søl, så det er greit å være forberedt).
Hvor mye sukker man liker er opp til hver enkelt. Det er også mulig å bruke både sukker og fruktose. Jeg liker at saften er litt syrlig og med ikke altfor mye sukker, så jeg bruker litt sukker og litt fruktose. Ettersom jeg lager flere omganger lager jeg noen med mer og noen med mindre sukker.

Oppskriften steg for steg:
1. Sett på den delen av saftkokeren der vannet skal være oppi, slik at det koker opp
2. Vask flasker og sett i ovnen på 130 grader, (man kan vente til det er et kvarter igjen til saften er ferdig)
3. Fyll opp toppdelen av saftkokeren med bær. Her kan du velge om du vil legge først et lag med bær også et lag med sukker. Slik jeg gjør det blander jeg ikke i sukkeret før jeg heller saften over i en ny gryte. Da koker jeg det opp en gang til og smaker til med sukker.
4. Steng ”kranen” med en klemme eller lignende
5. Legg korkene klar i en kjele med vann slik at det bare er å sette dem på koking rett før saften er ferdig
6. Finn frem en kjele til å sette under flaskene som du heller saften oppi
7. Når vannet koker setter du kjelen med bær opp på den andre kjelen (se bilde)
8. Så er det bare å vente i en time. Da vil du se at slangen som saften skal helles ut gjennom begynner å bli fylt med saft. Før du begynner å helle saften på flasker setter du på gryten med korker.
9. Her kommer punktet da jeg brant meg. Så det er nå man kan velge å prøve å helle saften direkte i flaskene eller helle saften over i en ny stor gryte. Viss du heller over i en ny gryte setter du den på en stol eller noe lignende under ovnen og åpner slangen slik at det renner rett ned i den nye gryten. Pass på at slangen er lang nok eller gryten høyt nok oppe, slik at saften ikke renner utenfor gryten.
10. Dersom du nå har hellet direkte over på flasker og allerede tilsatt sukker er det bare å sette på en kork (bruk et håndkle, både korker og flaskene er varme). Dersom du har gjort som meg, heller du opp i sukker. Jeg brukte ca 200 gram sukker per liter ferdigsilt saft. Dette må du smake deg til mens du koker opp saften igjen.
11. Finn frem en trakt og sett en flaske i gryten med trakten oppi. Bruk noe å øse ute saften med (pass på at det er rent) og opp i trakten. Fyll opp flasken og sett på korken med et håndkle.
12. Etter at flaskene er kjølt ned merker du dem gjerne, og setter dem i et rom som er mørkt og kjølig.
Hei!
Ser at du lagde ripssaft for et år siden. Jeg har hatt litt problemer med at det blir mugg på safta, enda jeg steriliserte flaskene og korkene. Hvordan gikk det med din saft over tid? Hvor kjøpte du korker og flasker? Skal i gang med safting igjen i august og har lite frysekapasitet. Setter stor pris på tips!
-Sigrid
Hei!
Jeg opplevde ingen mugg. Jeg brukte plastikk korker og de grønne flaskene du ser bilde av. Jeg kokte saften før jeg helte den over i flaskene som jeg hadde vasket og hatt i ovnen på rett under hundre grader og korkene kokte jeg også. Jeg tror nok det kan være lurt å sette det hele en mørk og litt kjølig plass. For eksempel en kjeller eller en bod. Jeg kokte saften i en annen gryte etter at jeg var ferdig med saftkokeren.
Lykke til, også må du gjerne spørre igjen dersom du har noen spørsmål!
Hilsen Stine
Hei! Tusen takk for svar! Hvor kjøpte du flaskene og korkene? HIlsen Sigrid
Jeg kjøpte dem på Sparkjøp. Jeg synes plastikk korkene er best. Men de hadde også vanlig kork. De må du koke før du bruker dem også må de være varme når du klemmer dem ned i flasken. Sparkjøp hadde ihvertfall utstyr til dette for et par år siden når jeg kjøpte det:) ellers kan du jo også prøve coop bygg der har de faktisk litt utstyr til sylting og safting av og til.
Lykke til! 🙂
Er det ingen som bruker Atamon lenger? Den konserverer saften og steriliserer flaskene. Har blåbærsaft fra 2009 som fremdeles er uten mugg.
Jeg husker Atamon posene. De lå innerst i skapet da jeg bodde hjemme og ble aldri brukt. Jeg googlet innholdet i Atamon og fant dette på wikipedia. Jeg googlet litt videre og fant ut at det nok neppe er noe jeg tilsetter i min saft. Den er vanligvis drukket opp innen neste års sesong uansett. Atamon ble hyppig brukt under krigen da strøm og sukker og andre konserveringsmidler ikke var så tilgjengelige som de er i dag. Jeg vil heller fryse saften fremfor å putte Atamon oppi etter å ha lest litt om det, spesielt hvis det skal gis til barn da det kan bidra til utvikling av ADHD hos barn.
Tror du virkelig 1/4 ts. Atamon i 1 l. saft kan påføre noen ADHD? Jeg trodde denne sykdommen var medfødt (og ofte arvelig). Da tror jeg det er verre med alt det raffinerte sukkeret som blir brukt. Dessuten blir det vel ikke drukket litervis med saft hver dag? Etter min mening er vann den beste drikk til maten.
Det var bare en referanse til en undersøkelse gjort som jeg fant på nettet samt informasjon fra wikipedia. Vann er selvsagt det beste men det kan også være kjekt med saft en gang i blandt. Jeg har laget råsaft av rips i år og den ble veldig god. Så om du holder deg unna sukker er det også nydelig. Den må jo fryses for å holde seg da den lett gjærer. Generellt tror jeg at man må selv finne den gylne middelvei og en livsstil som passer, det er så mye som er dårlig og bra for helsen. Man får spise og gjøre som man vil og bruke oppskrifter til å få inspirasjon og tilsette eller trekke fra ingredienser sånn at det passer til den som spiser maten.
Endelig en god forklaring. Tusen takk!
Versågod:) håper det gikk bra!
Hei Stine.
Kasta meg uti dampkoking av rips i dag, og fulgte anvisningene dine. Fungerte veldig bra, og 1/2 kg sukker til 2,5 liter råsaft ble akkurat passe; en veldig lett syrlig smak. Jeg fjernet stilkene på rips’en før koking, men jeg ser på bildet ditt at stilkene sitter på. Er det nødvendig å fjerne stilkene? Man sparer jo litt tid på ikke å gjøre det.
Mvh Jan K.
Så bra!:) Jeg fjerner aldri stilkene ved safting. Det går helt fint. Går litt tid ja hvis du skal fjerne alle stilkene. Så til neste år kan du bare slenge stilkene med! 🙂
Er heilt ny i dette gamet. Har tenkt å tappe safta på yogurtbeger (store) og sette dei frysaren. Høyrest dette feil ut?