Hylleblomstsaft

Hylleblomstsaft
Hylleblomstsaft

Hylleblomst saft er så fantastisk enkelt og godt. Jeg liker at noen ting kan være enkle og gode. Det finnes trær med hylleblomster overalt. De kanforveksles med rognebærtrær selv om rognebærtrær nok gjerne blomstrer litt tidligere enn hyllen gjør. Hyllen blomstrer i midten av juni og til midten av  juli. For at saften skal bli sterkest sies det at man skal plukke blomstene akkurat når de springer ut. Jeg har selv plukket dem flere ganger en stund etterpå og det fungerer det også.

Det er fantastisk å dra frem en flaske med hylleblomstsaft midt på vinteren når man lengter etter sommeren. Det føles som å drikke litt sommer, og hvem trenger vel ikke det på en kjølig og mørk vinternatt.

Hylleblomst har visst nok også en effekt ved at den skal stimulere fordøyelsen. Det sies at den skal ha en slik effekt at den sørger for en gunstig bevegelse i tarmen. Dette kan komme av det faktum at den skal ha en avslappende effekt, noe som vel egentlig er bra for det meste!

En kopp hylleblomst te på kvelden skal også sørge for en god natt søvn. Dessuten er hylleblomst meget effektiv mot forkjølelse, men bør tas ved første tegn til at man er forkjølet.

Hyll
Slik ser hyllen ut i full blomst

Nå har jeg laget min første porsjon med hylleblomstsaft for i år, her er den oppskriften jeg brukte:

45- 50 klaser hylleblomster

4 sitroner

75 gram sitronsyre

2 Kg sukker

2 liter vann

(Man kan også putte oppi natrium benzonat, dersom det skal lagres lenge. Dette er ikke nødvendig dersom man fryser saften.)

Kok opp vann, sitronsyre og sukker i en stor gryte. Skrell sitronene og ha oppi skrellet, klem deretter ut sitronsaften oppi gryten. Legg tilslutt oppi hylleblomstene og rør rundt.

Vent i 4-5 dager og hell av saften gjennom en sil. Hell saften deretter opp på flasker eller melkekartonger, som enten fryses eller lagres i et mørkt og kjølig rom. Vær oppmerksom på at dersom man ikke fryser saften må både flasker og saft tilbredes ekstra for at den ikke skal gjære.

Nå er det bare å kose seg med deilig blomstersaft!

Reklame

3 kommentarer om “Hylleblomstsaft

  1. Oppskriften din svarte nesten til en svensk venn som ble årsak til min begeistring for «flädersaften».
    Jeg bruker bare litt mindre (3) citroner, syrlig nok (litt avhengig av hvor de kommer fra, (Bourdeaux, Rioja, Lombardia….!)
    Som blandevann bruker jeg helst Bris grønn (citrongress). Det gir en utmerket forenklet musserende( 0%)
    Og varianter med f.eks. minte, 60% el.l.. Men best blir den godt tynnet uten sterke saker.
    Forresten oppdaget jeg at massen som blir igjen etter silingen godt kan blandes med litt mer friskt vann, så får man ferdigblandet (tynnet) godt en liter til.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: